petak, 27. svibnja 2011.

rakija Travarica recept

Travarica
Sastojci
1 l. jake domace lozovace ili bilo koja
domaca rakija
1 grancica pelina
1 grancica komoraca
1 grancica salvije (žalfija)
nekoliko zrnaca anasona (anisa)
nekoliko listova ruzmarina
1 komad limunove kore
1 komad narancine kore
suhog voca po želji:
1 kom suha smokva
1 kom suha urma
nekoliko zrna suhih groždica
po nekoliko zrna bilo kojeg šumskog voca (borovnice, brunice, ribizle i sl.)
1 komad rogaca
Priprema
1. Sve sastojke dobro oprati, ocistiti i posušiti.
2. Staviti u malo vecu bocu i preliti sa domacom lozovacom.
3. Neka odleži najmanje mjesec dana (što duže tim bolje).
4. Travaricu možete procijediti i s time je gotova za konzumiranje :))))))


Rakija, travarica


proizvod dobiven od prirodnih voćnih i grožđanih rakija ili od miješanih rakija, te od voćnog i grožđanog destilata uz dodavanje sastojaka aromatičnoga i gorkog ljekovitog bilja, uglavnom u obliku macerata, aromatskih destilata ili odgovarajućih eteričnih ulja. Udjel alkohola se kreće od 40 do 52 vol.%. Količina ukupnog ekstrakta ne smije biti veća od 50 g/l. Žućkasto svijetle je boje i izraženih stopljenih mirisa različitih vrsta ljekovitog bilja.


Poznato je dobro djelovanje brojnih paških specijaliteta i ljekovitost, primjerice, paškog meda od kadulje, ali malo tko zna koliko je ljekovita paška travarica.
Od davnina u Pagu se travarica više veže uz ljekoviti napitak nego uz piće.
No, gotovo kao i u svemu, tako i u proizvodnji paške travarice, iz godine u godinu bilježi se sve manji interes.
Danas je kotlova u Pagu malo, a malo je i majstora koji znaju napraviti pravu travaricu. Nekad su Pažani proizvodili 30.000 litara travarice u sezoni, a danas samo 3000.
No, unatoč tome što je na Pagu travarice sve manje, tradicija se nije ugasila. Zato se i ovih dana uz poneku konobu osjeti ugodan miris koji podsjeća na vrijeme kada se taj miris u prvim danima jeseni širio cijelim Pagom i kada se rakija kuhala gotovo u svakoj konobi.
Jedan od rijetkih Pažana koji je od svoga pradjeda, djeda i oca naslijedio ljubav prema proizvodnji travarice, ali i stari recept, jest paški ovčar i vinogradar Ivo Festini Madona.
- Receptura za pašku travaricu stara je više stotina godina i ostala nam je u nasljedstvu. Kuham travaricu na isti način kao i moj otac, djed, pradjed. Mnogi moji prijatelji, a posebno pomorci iz raznih krajeva Hrvatske, ocijenili su pašku travaricu izvrsnom i jedinstvenom po okusu.
- Kada se nađemo kao društvo, ispred nas na stolu bude nekoliko boca izvrsnih viskija, ali svi moji prijatelji radije se odluče za travaricu. To je doista kvalitetan i ljekovit proizvod – kaže Madona.
Paška travarica ljekovitost dobiva od brojnih trava koje su njezin glavni sastojak. Tako se tu nalazi kadulja koja liječi sve upalne procese u organizmu, ružmarin koji potiče rad bubrega i jetre, smanjuje šećer u krvi, a njegovi listovi, kako nam je došapnuo barba Madona, izvrsni su i za jačanje spolne moći.
Barba Madonu smo pitali zašto se Pažani, unatoč ljekovitosti, sve manje bave proizvodnjom travarice.
- Vremenski uvjeti na otoku nisu baš povoljni, bura puno toga uništi, ali ostaje malo i izvrsno. Ljekovito bilje na otoku, zbog česte posolice, iznimno je bogato eteričnim uljem, što travarici daje jedinstvenost u okusu – kaže vinogradar Madona.
On i drugi, rijetki vinogradari, kažu kako ne bi bilo loše razmisliti o zaštiti izvornosti paške travarice.
- Možda bi to potaknulo ljude na obnovu vinograda i veću proizvodnju travarice – kažu vinogradari.
Paška travarica proizvodi se od dropa i najmanje 15 vrsta ljekovitih trava koje rastu na otočnom kamenjaru i izložene su posolici. U kotao se prvo stavlja drop, a zatim se poslaže različito ljekovito bilje.
Sve se zajedno kuha oko četiri sata na temperaturi od 120 Celzijevih stupnjeva. Kuhana travarica se destilira u obliku pare, odnosno preko cijevi dolazi u bazen koji sadrži niz spirala i uvijek hladnu vodu, kako bi iz njega mogla teći hladna travarica koja se odmah sprema u boce.
Sustav isparavanja je važan jer se ne gube sastojci bilja. Svih 100 posto ljekovitih svojstava, mirisa i okusa bilja ostaje u travarici. Od ljekovitih trava koriste se kadulja, koromač, anis, vrijesak, divlja i domaća metvica, gospina trava, ružmarin, stolisnik, plod smreke, pelin, ruta, smilje, lavanda, anita, javor, a dodaje se i malo rogača i dunje.
Na sto kilograma dropa ide oko tri kilograma različitog osušenog bilja, a od te količine može sedobiti oko 15 litara travarice jačine oko 19 gradi ili 48 posto alkohola.